Peter van Leeuwen over de Flitsende 50

“Peter. Met Ron.” Het zal het voorjaar van 1990 geweest zijn. Ron was Ron McDonald, de legendarische presentator van de minstens zo legendarische (dance)hitlijst De Flitsende 50 op Radio Stad Den Haag. Of ik zijn programma een keer wilde overnemen, want Ron was een week verhinderd. Het is voor de huidige generatie niet meer uit te leggen wát een eer dat was. Ik zou niet eens een hedendaagse vergelijking weten. De ‘Flitsende’ had MINIMAAL de standing van de Nederlandse Top 40 in die tijd. Sterker, de Top 40 gebruikte de Flitsende 50 meermaals bij de samenstelling.

Bloednerveus, maar tot de tanden voorbereid begon ik aan de show. Het was een bloedhete dag. De openingsfiller had ik wel 15x ‘droog geoefend’ en zowaar…. live on air ging ie ook goed! “Flitsende 50… Met nummer 50, Kid Frost en La Raza.. FLITSENDE VIJFTIG.” klonk het einde van de jingle. Gevolgd (op tijd) door ‘Nummer 50’ en daar kwam Kid Frost ook echt. Wat was ik opgelucht want het begin is extreem belangrijk. Ik voelde Rons aanwezigheid want het programma stond altijd keihard aan in Rhythm Import.

“Klonk goed hoor,” hoorde ik later. En dat vond ie blijkbaar echt, want enkele weken later vroeg Ron of ik niet blijvend het programma kon doen, hij had er gewoon geen tijd meer voor. Uiteindelijk zou ik ZEVENTIEN jaar de Flitsende 50 presenteren, op meerdere radiostations. Na Radio Stad Den Haag (t/m 1994) kwam de lijst terecht op NRG (95-98), Stadsradio Den Haag (98-00) en Fresh FM (00-07).

Nu wil het geval dat dit weekend het grote NRG Reünie Weekend plaatsvindt en ik nog EEN keer de Flitsende 50 ga doen! Gewoon weer op zaterdagmiddag van 15 tot 18 uur. Echt heel leuk. Het wordt een soort ‘Best of 1995-1998’ lijst, met de beste tracks uit die periode en dan ook nog snel achter elkaar gemixt. Ik heb er onbedaarlijk veel zin in! Alleen al het luisteren naar die oude jingles bezorgt me al kippenvel. Kijken of jullie dat ook zo ervaren. Luister je mee? Via deze site of via DAB+.