Radio NRG 106.3

Nieuws woensdag 12 maart


DELFT ZONDER STROOM DOOR ONTPLOFFING

Heel Delft heeft gisteravond rond half 10 uur een paar seconden zonder stroom gezeten. De storing werd veroorzaakt door een kleine ontploffing bij een electriciteitskastje op de Hooikade. De knal veroorzaakte een gat van 2 bij 1 meter in het asfalt.

Door een noodvoorziening kwam de stroomvoorziening binnen enkele seconden weer op gang. De woningen in de buurt van de Hooikade hebben een uur zonder electriciteit moeten doen.

ACCOORD OVER JONGERENCENTRUM

De gemeenteraad van ‘s Gravezande is gisteravond accoord gegaan met de bouw van een groot multi-functioneel centrum aan de Koningin Julianaweg. Het centrum kost ruim 6.8 miljoen gulden en biedt ruimte aan 9 verenigingen, voor onder meer muziek- en jongeren-activiteiten.

OPNIEUW ALTERNATIEF PLAN A4 NOORD

Een grote meerderheid van het provincie-bestuur staat achter het plan voor een half verdiepte aanleg van de verlengde A4 tussen Delft en Rotterdam. Bij Schiedam en Vlaardingen moet een gesloten tunnelbak komen, gecombineerd met ruim 1000 woningen. Dat is de kern van een alternatief plan dat de PvdA statenfractie vanochtend op het Provincie Huis in Den Haag heeft gepresenteerd. De kosten bedragen 850 miljoen gulden, ongeveer evenveel als het laatste plan van de provincie en de stadsregio Rotterdam voor een bovengrondse aanleg door Midden Delfland en een tunnelbak bij Schiedam en Vlaardingen.

De bedenkers van het alternatieve plan willen dat hun variant wordt uitgewerkt, omdat het natuurgebied van Midden Delfland hierdoor behouden blijft voor natuur en recreatie. In Midden Delfland komt dan een soort dijk van 2 meter hoog en enkele tientallen meters breed die overdekt kan worden met grond.

De gemeentes Delft, Schiedam en Vlaardingen hebben inmiddels positief gereageerd op dit voorstel. Wethouder Boelens van Delft noemde het voorstel "het meest in de buurt liggen van de gewenste meest milieuvriendelijke oplossing".

ONDERGRONDSE CONTAINERS IN DELFT

Wethouder Van Leeuwen heeft vanmiddag op de Paardenmarkt in Delft officieel de nieuwe ondergrondse vuilcontainers in gebruik genomen. De containers zijn onder de grond geplaatst, zodat ze minder ruimte in de binnenstad in beslag nemen. Bovendien wordt het afval gescheiden. Dit was in de binnenstad van Delft nog niet het geval.

Voorwaarde voor succes is volgens wethouder Van Leeuwen echter wel dat de containers ook gebruikt gaan worden. De containers zijn geplaatst voor een proefperiode van 1 jaar.

ONDERZOEK WATERPEIL BINNENSTAD DELFT

Het hoogheemraadschap van Delfland wil onderzoeken of het grondwaterpeil in de Delftse binnenstad iets kan worden verlaagd. Het waterschap komt met dit voorstel om de steeds terugkerende overstromingen in bepaalde delen van het oude centrum tegen te gaan.

In 1996 besloot de Delftse gemeenteraad om gedurende zeven jaar een bedrag van 100.000 gulden per jaar uit te trekken voor het aanbrengen van extra drainage in het centrum. Nu staat al vast dat daarmee niet de gehele binnenstad van de waterproblemen is af te helpen. Delfland wil het onderzoek samen met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Delft gaan opzetten.

SCHOLING VOOR MEDEWERKERS NEDERLAND 3

De medewerkers van jongerensocieteit Nederland drie in Wateringen willen cursussen gaan volgen om beter te kunnen omgaan met andere groepen jongeren. De gemeente Wateringen is van plan deze cursussen te ondersteunen met een bedrag van ongeveer 2200 gulden. Nederland drie wil activiteiten gaan ontwikkelen voor allochtone jongeren. De raadscommissie Welzijn zal morgenavond het voorstel bespreken.

NEGATIEF ADVIES OVER PLAN AUTO-VRIJE HOOFDSTRAAT

De commissie openbare werken heeft zich negatief uitgesproken over het plan om de Hoofdstraat in De Lier auto-vrij te maken. Het plan houdt in dat auto's van maandag tot en met zaterdag in een deel van de Lierse winkelstraat niet meer mogen komen. De commissie heeft het advies gegeven om met een geintegreerd plan te komen in plaats van zoals nu met een losstaande maatregel. Het plan gaat nu terug naar het college.

GEEN GELD RIJK VOOR AANLEG WEGEN WESTLAND

Minister Van Aartsen van landbouw geeft geen extra geld voor de aanleg van nieuwe wegen in het westland. Dit is zijn reactie op een eerder vandaag ingediende brandbrief. De brandbrief was afkomstig van de Westlandse Land- en Tuinbouw Organisatie, WLTO.

Volgens de WLTO is er 66 miljoen nodig, terwijl er maar 30 miljoen voor gereserveerd is. WLTO vreest dat te laat wordt begonnen met de aanleg van nieuwe wegen waardoor de herverkaveling wordt gebaseerd op de oude infrastructuur.

Van Aartsen ziet hierin geen probleem en roept de provincie op om met een plan te komen voor het Westland, waaruit blijkt wat het moet kosten.

ANOREXIA LEERLING TOCH NAAR SCHOOL

Een 16-jarige leerlinge die lijdt aan anorexia nervosa mag toch naar school.Het Haagse gymnasium had haar verboden de lessen te volgen omdat men vreesde voor imitatie-gedrag door andere leerlingen. Na een onderzoek door een arts heeft de leerlinge toch toestemming gekregen om de lessen te volgen. Uit het onderzoek bleek dat zij hiertoe fysiek in staat is.

PRIVATISERING DORPSHUIZEN

De gemeente Schipluiden wil de 2 dorpshuizen in Schipluiden en Den Hoorn privatiseren. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit een financieel voordeel oplevert voor de gemeente.

De dorpshuizen hebben al jaren exploitatie-tekorten. De gemeente Schipluiden is de eigenaar van de dorpshuizen. Door de binding met de gemeente is het onmogelijk om commerciele activiteiten te ontplooien die meer geld zouden kunnen opbrengen. Privatisering zou de jaarlijkse exploitaitelasten met zo'n twee ton verlagen.

De commissie Welzijn zal vanavond de plannen over de privatisering gaan bespreken.

BOTSING TUSSEN 2 TRAMS

In Den Haag zijn bij een botsing tussen twee trams 10 gewonden gevallen. De slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De meeste mensen klagen over pijn in de nek. Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist die voor lijn 2 reed en plotseling remde. De bestuurder van de tram maakte een noodstop. Lijn 10 die erachter reed botste op zijn voorganger.

De gewonden zaten in beide trams. De bestuurder is doorgereden.

OVERZICHT POLITIEBEICHTEN 

Een inbraak vond vannacht plaats in een tabakshop, die gevestigd is in de Bogaard in Rijswijk. Diverse dure aanstekers en een aantal sloffen sigaretten zijn weggenomen.

In een woning aan de Castrop Rauxellaan in Delft trof de politie gisteren een professioneel ingerichte hennepkwekerij aan.De 27-jarige bewoner gearresteerd. Er werden onder andere 65 hennepplanten, waterpompen en een automatische afzuiginstallatie in beslaggenomen.

Politie Haaglanden heeft gisteren een administratief medewerkster van het korps aangehouden en in verzekering gesteld.De vrouw wordt verdacht van het helen van kleding die bij winkeldiefstallen is gestolen.